5 restaurangtrender som restaurangägare inte kan ignorera

Är du redo för 2025? Vi listar de hetaste trenderna i restaurangbranschen

Välkommen till restaurangscenen år 2025 – en spännande blandning av moderna smaker och innovativ teknik! Dagens matgäster vill ha minnesvärda upplevelser utan att behöva spräcka sin budget, och för restaurangbranschen gäller det att leverera högsta kvalitet till rimliga priser.

Bakom kulisserna optimerar restauranger sina processer och sin logistik. Tänk dig system som är integrerade, ännu smidigare order- och betalprocesser och attraktiva lojalitetsprogram.

Utforska dessa förändringar och trender i vår rapport. Oavsett om du är restaurangägare, matälskare eller jobbar inom branschen, låt oss tillsammans navigera genom restaurangscenen år 2025!

Restaurangtrend 1

Växtbaserad mat - mer än bara en klimatfråga

Växtbaserad mat är nyttig, trendar men är också bättre för plånboken - både för dig som driver restaurang och för dig som restaruanggäst.

Restaurangtrend 2

Därför ska du lära känna dina närproducenter

Restauranggästers krav på närproducerade kryddor och grönsaker samt lokala fågel- och köttleverantörer har ökat kraftigt. Människor är beredda att betala lite mer för lokala råvaror i maten.

Restaurangtrend 3

Analysera menyn: Fördelar med lägre priser till gästerna

För att uppnå så höga vinstmarginaler som möjligt kan det kräva ett nytänk kring rätterna och en uppdatering av menyn.

Restaurangtrend 4

Så får du personalen att stanna

Ett tips för att få personal att stanna är att hjälpa personalen till vidareutveckling och vidareutbildning samt till att känna sig trygg i rollen.

Restaurangtrend 5

Driv din restaurang som ett företag

Att driva en lönsam restaurang handlar om att hålla koll på de viktigaste nyckeltalen. Så här började Restaurang Kung Carl arbeta med nyckeltal samt ökade omsättningen.

Växtbaserad mat – mer än en klimatfråga

För många restauranger har den senaste tidens inflation slagit hårt. Sedan slutet av 2021 har priserna på våra livsmedel stigit med cirka 25%, detta innefattar även vissa livsmedel som blivit hela 70% dyrare, enligt SCB i ett reportage av SVT.

Det finns till exempel flera fördelar med att erbjuda växtbaserade råvaror på menyn. Att växtbaserad mat är bättre för miljön än många andra alternativ, det vet vi redan, men att det i många fall även är bättre för restaurangernas ekonomi och marginalerna för varje rätt.

Därför ska du lära känna dina ”närproducenter”

Jämfört med att importera råvaror så kan det bli billigare om du väljer råvaror i säsong. Ett enkelt sätt att börja erbjuda råvaror i säsong är att skapa relationer med närproducenter lokalt och erbjuda det som de har inne. Det är inte bara billigare, utan också bättre för miljön, samt att de råvarorna har ett högre näringsinnehåll och ofta en rikare smak.

Det kan kännas som att man inte vet hur man ska börja. Ett tips kan vara att bygga upp en relation med en leverantör över tid. Ett annat tips är att marknadsföra varandra på menyerna eller ha ett event ihop.

Fördelar med lägre priser till gästerna

Menu engineering innebär att du analyserar din nuvarande meny och utvärderar alla rätter baserat på deras lönsamhet (bidragsmarginal) och popularitet (försäljningsvolym). Genom relevant information kan du ta rätt beslut för just din verksamhet. Säkerligen ser du att det finns storfavoriter på er meny, och kanske även några alternativ som det inte säljs lika mycket av.

Så får du personalen att stanna

Ett tips är att ha veckomöten varje vecka där ni diskuterar vad service är. Låt personalstyrkan få lufta tankar och funderingar och diskutera situationer som uppstått under veckan som gått. Vi er många fler tips, ladda ner vår trendrapport för alla tips!

Driv din restaurang som ett företag

För många restauranger är det en omställning att börja arbeta med nyckeltal och tydliga KPI:er. Istället förlitar de sig ofta på traditionella metoder och praxis. Restaurang Kung Carl Restauranger ger sina bästa tips.

1. Definiera relevanta KPI:er:
Börja med att identifiera vilka KPI:er som är mest relevanta för just er verksamhet. För Kung Carl inkluderade det bl.a. försäljning per arbetad timme, gästens genomsnittliga nota, kostnad för sålda varor (COGS), och givetvis även mjuka värden så som kund- och gästnöjdhet. Det är viktigt att fokus ligger på de nyckeltal som direkt påverkar just er affärsmodell och era mål.

2. Sätt upp mål och jämförelser:
Bestäm specifika, mätbara mål för varje KPI och jämför dessa med branschstandarder eller tidigare prestationer. Att ha tydliga mål gör det enklare att utvärdera framstegen och justera verksamheten vid behov.

3. Uppföljning och analys:
Implementera regelbundna uppföljningar av KPI:er, till exempel veckovisa eller månatliga rapporter. Analysera resultaten för att identifiera trender, framgångar, och områden som behöver förbättras. Detta kan ge värdefulla insikter om kundbeteende och operativa effektivitet.

Kontakta oss!

När du har fyllt i dina uppgifter kommer du att bli kontaktad av en av våra duktiga experter inom kort. Våra experter lyssnar på dina utmaningar och hur våra produkter skulle kunna hjälpa dig till ett smidigt order- och betalflöde i just din restaurang.