Lär känna dina närproducenter

Lär känna dina närproducenter

De senaste åren har svenskarnas medvetenhet om ”närproducerat” ökat. Restauranggästers krav på närproducerade kryddor och grönsaker samt lokala fågel- och köttleverantörer har ökat kraftigt. Människor är beredda att betala lite mer för lokala råvaror i maten.  

Lär känna dina leverantörer

Att välja närproducerat behöver inte bli dyrare. Det resulterar ofta i en lägre kostnad om du förhandlar med dina grossister med jämna mellanrum. Jämfört med att importera råvaror så kan det bli billigare om du väljer råvaror i säsong. Men, det är inte bara billigare, utan också bättre för miljön, har ett högre näringsinnehåll och ofta en rikare smak.

Marknadsför dig ihop med en leverantör

Det kan kännas som att man inte vet hur man ska börja. Ett tips kan vara att bygga upp en relation med en leverantör över tid. Ett annat tips är att marknadsföra varandra på menyerna eller ha ett event ihop.

Egen odling – börja med en ingrediens

Det finns de restauranger och barer som valt att odla egna råvaror, som till exempel grönsaker och örter. Fler och fler restauranger i storstäderna har blivit självförsörjande via takodlingar eller kolonilotter i stadsmiljö. Att odla egna råvaror till vissa delar av menyn innebär inte bara att du kan komma undan med billigare råvarukostnad, det innebär också att du driver en hållbar restaurang utan besprutade grönsaker. Tipset är att börja med en ingrediens som du kan ha i flera rätter. På så sätt minskar du inköpen och matsvinnet, det blir mindre över.

Ytterligare ett tips är att odla en ingrediens som är lik i smaken till den ingrediens som man vanligtvis importerar. Det sparar mycket tid och pengar. Enligt en rapport från Landsbygdsnätverket växer intresset för växtbaserad mat hela tiden.

Lokala leverantörer

Några tips på hur du kan börja:

  • Lokala leverantörer: Arbeta upp leverantörskontakter med lokala handlare. Bygg förtroende och börja inte prata pris direkt.
  • Marknadsföring: Marknadsför dig tillsammans med leverantörerna på menyerna och tala om varandra i olika sammanhang, det bygger förtroende.
  • Odlar du eget – börja med en ingrediens: Finns det en importerad smak som du kan ersätta med en egenodlad krydda, odla den och använd den i flera rätter.