Växtbaserad mat – mer än en klimatfråga

Växtbaserad mat – mer än en klimatfråga

För många restauranger har den senaste tidens inflation slagit hårt. Sedan slutet av 2021 har priserna på våra livsmedel stigit med cirka 25%, detta innefattar även vissa livsmedel som blivit hela 70% dyrare, enligt SCB i ett reportage av SVT. Detta har fört med sig att restaurangerna bör se över kostnaderna för sina råvaror samt dryckesinköpen lite noggrannare inför 2025.

För att klara sig ekonomiskt är det helt enkelt en nödvändighet att tänka nytt. Det finns till exempel flera fördelar med att erbjuda växtbaserade råvaror på menyn. Att växtbaserad mat är bättre för miljön än många andra alternativ, det vet vi redan, men det som kanske glöms bort är att det i många fall även är bättre för restaurangernas ekonomi och marginalerna för varje rätt.

Det är inte bara positivt för plånboken med växtbaserad mat. Enligt Livsmedelsverket kan hälsosamma matvanor minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 30 – 50%. Gröna matvanor kan även förebygga upp till en tredjedel av alla cancerfall. Idag görs flera insatser för att valet av hälsosam mat ska vara lättillgängligt och attraktivt. Många restauranger lever upp till det ansvaret, och ser även att de hälsosamma rätterna är ett populärt val bland gästerna.

Gröna ingredienser innebär förstås inte att du behöver utesluta kött från menyn helt och hållet. Men att använda råvaror som baljväxter, bönor, linser, ärtor och liknande som huvudingrediens i några av maträtterna ökar marginalerna på de vegetariska rätterna. En bredare vegetarisk meny gör exempelvis att restaurangen kan dra ner till en eller två kötträtter på menyn. Klimatsmart, ekonomiskt, hälsosamt och gott!

Växtbaserad mat

Tips till dig som driver restaurang:

  • Tänk på marginalerna: Testa att servera vällagade grönsaker, gärna lokalproducerade, så kan ni öka marginalerna för varje rätt som ställs på bordet.
  • Hitta högmarginalprodukter som säljer: Pusha för de rätter som har hög marginal och som säljer bäst – se också till att de är synliga på bästa stället på menyn.
  • Tag bort paradrätten om den är för dyr: Presentera nya rätter i stället för att envisas med rätter som ingen köper.

Hur kan vi på Trivec hjälpa dig?

Det finns många smarta integrationer och verktyg som hjälper dig att öka kundlojaliteten och minska på utgifterna. På Trivec har vi ett rikt partnerekosystem med skräddarsydda integrationer för restauranger som lojalitetssystem, lageroptimering, analys, bordsbokning och mycket mer.

Integrationer