Analysera menyn = fördelar med lägre priser till gästerna

trend_3_analyze_the_menu_hero

Analysera menyn = fördelar med lägre priser till gästerna

Den tid vi befinner oss i innebär många ekonomiska utmaningar, inflationen präglar fortfarande vissa länder även om den på sina håll är på väg ner. Flera restauranger behöver fokusera på att ha en meny som maximerar lönsamheten samtidigt som kundnöjdheten bibehålls. För att uppnå så höga vinstmarginaler som möjligt kan det kräva en omorganisering och en uppdatering av menyn.

Analysera din meny

Menu engineering innebär att du analyserar din nuvarande meny och utvärderar alla rätter baserat på deras lönsamhet (bidragsmarginal) och popularitet (försäljningsvolym). Genom relevant information kan du ta rätt beslut för just din verksamhet. Säkerligen ser du att det finns storfavoriter på er meny, och kanske även några alternativ som det inte säljs lika mycket av. Läs fler restaurangtrender här.

les 4 catégories du menu engineering

Optimera ditt menyutbud

Stjärnor : Se till att dessa rätter är framträdande på menyn, eftersom de genererar både hög försäljning och hög vinst.

Arbetshästar : Överväg att justera portioner, ingredienser eller priser för att öka lönsamheten för dessa populära rätter.

Pusell :Marknadsför dessa rätter mer effektivt genom att lyfta fram dem på menyn eller genom servisens rekommendationer. Du kan också utvärdera deras presentation, portionsstorlek eller prissättning för att öka populariteten.

Hundar :Ta bort eller ersätt dessa rätter med nya, potentiellt mer lönsamma rätter, eller förbättra dem för att öka deras attraktionskraft och lönsamhet.

Menydesign

Utifrån resultatet förändrar du hur menyn är disponerad och låter de mest lönsamma rätterna få framträdande platser på menyn, exempelvis i övre högra hörnet, där kunder vanligtvis tittar först. Använd med fördel olika designelement som ramar in, förstärker och drar uppmärksamhet till de rätter du vill att gästen ska välja. Hur priset presenteras spelar också roll. Genom att exempelvis ta bort valutasymboler och decimaltecken förenklas uttrycket. Ännu ett effektivt sätt att locka gästen att välja ett specifikt alternativ är att erbjuda paketpris. Genom paketerbjudande med till exempel en huvudrätt och ett glas vin till samma pris som den dyraste huvudrätten upplever gästen att de får ett större värde. När du gått igenom menyn och gjort de nödvändiga förändringarna bör du sedan kontinuerligt följa hur det går. Vilka rätter och paket säljs, vilka av de rätterna har högst marginal samt på vilka tider säljs vilka rätter?

carte de bord de plage

Erbjud prisvärda rätter

Genom att räkna ut råvarukostnaden för rätten kan ni fundera över om det finns någon råvara som med fördel kan bytas ut mot en billigare. Att förfina och effektivisera menyn bör leda till ökade marginaler för varje rätt, minskat matsvinn och ökad lönsamhet. Både företag och privatpersoner håller hårt i plånboken. Ett sätt att locka privata gäster, men också företag till krogen, är att erbjuda prisvärda maträtter eller menyer som är rimliga i pris. Det kanske är dags att skippa paradrätten med rimmad torskrygg för 500 kronor om den inte säljer. Analysera vad gästerna beställer och vad det är som verkligen säljer. Minska matsvinnet, behåll kundfavoriterna och effektivisera verksamheten – vi ser det som en win-win!

Hur kan vi på Trivec hjälpa dig?

Genom att integrera till ett lageroptimeringssystem för inventering, beställning, spill och försäljning kan ni se varulagret i realtid vilket gör att ni inte behöver inventera delar av er verksamhet lika frekvent. Läs mer om lager och inventering här. På Trivec har vi ett stort partnerekosystem med skräddarsydda integrationer för restauranger som lojalitetssystem, lageroptimering, analys och många fler.

POS Kassesystem hotel

Kontakta oss!

När du har fyllt i dina uppgifter kommer du att bli kontaktad av en av våra duktiga experter inom kort. Våra experter lyssnar på dina utmaningar och hur våra produkter skulle kunna hjälpa dig till ett smidigt order- och betalflöde i just din restaurang.