Full koll på nyckeltal

Full koll på nyckeltal
Att driva en lönsam restaurang handlar om att hålla koll på de viktigaste nyckeltalen. Många restauranger arbetar professionellt och har full kontroll på nyckeltal (KPI:er).
Konsekvent bevakning och analys av din restaurangs KPI:er kan ge dig värdefulla insikter för att fatta strategiska beslut, vilket säkerställer att verksamheten förblir lönsam. Här är några standard KPI:er som du bör hålla reda på. (Det är också värt att notera att även om dessa är standard KPI:er, beroende på restaurangtyp och marknad, kan ytterligare KPI:er vara nödvändiga).
Vi har listat vilka nyckeltal som bör kontrolleras regelbundet, för att skapa förutsättningar för högre lönsamhet, kostnadskontroll, ökad effektivitet och högre kundnöjdhet, samt för att få ett tydligt beslutsunderlag inför kommande dag, vecka eller månad.
Dagliga nyckeltal:
- Dagens försäljning
- Genomsnittligt transaktionsvärde
- Fottrafik (antal gäster)
- Antal gäster vid vilka olika tider
- Omsättning av bord
- Arbetskostnader
- Avfallsspårning/svinn
Veckovisa nyckeltal:
- Veckans försäljning
- De olika menyalternativens prestation
- Feedback från kunder (
muntligt, Google-recensioner och liknande) - Lagerstatus
- Anställdas prestationer
- Bokningsfrekvens
Månatliga nyckeltal:
- Månadens försäljning
- Bruttovinstmarginal
- Varukostnad
KUNDCASE
Därför började Kung Carls restauranger arbeta med KPI:er
Kung Carl började arbeta med KPI:er som ett strategiskt steg för att främja sin företagsutveckling och förbättra sin interna effektivitet. De startade med att definiera och mäta specifika nyckeltal.
Genom att kontinuerligt analysera de KPI:er de har satt upp kunde de identifiera både framgångsfaktorer och potentiella utmaningar, vilket gör att de kan justera strategierna och processerna för att optimera prestationen och nå affärsmålen.

Tre tips för att komma igång med KPI:er, enligt Kung Carl:
1. Definiera relevanta KPI:er: Börja med att identifiera vilka KPI:er som är mest relevanta för just er verksamhet. För Kung Carl inkluderade det bl.a. försäljning per arbetad timme, gästens genomsnittliga nota, kostnad för sålda varor (COGS), och givetvis även mjuka värden så som kund- och gästnöjdhet. Det är viktigt att fokus ligger på de nyckeltal som direkt påverkar just er affärsmodell och era mål.
2. Sätt upp mål och jämförelser: Bestäm specifika, mätbara mål för varje KPI och jämför dessa med branschstandarder eller tidigare prestationer. Att ha tydliga mål gör det enklare att utvärdera framstegen och justera verksamheten vid behov.
3. Uppföljning och analys: Implementera regelbundna uppföljningar av KPI:er, till exempel veckovisa eller månatliga rapporter. Analysera resultaten för att identifiera trender, framgångar, och områden som behöver förbättras. Detta kan ge värdefulla insikter om kundbeteende och operativa effektivitet.
Hur vi på Trivec kan hjälpa dig
I Trivecs back-office MyTrivec som är molnbaserad kan du se försäljning i realtid samt data om din restaurang i tydliga dashboards. Skapad för att ge dig bättre insikter och större kontroll över din verksamhet.
Fördelar med Trivecs dashboards
Smarta insikter: Få en tydlig överblick över försäljning, intäkter och prestation med kraftfulla nyckeltal som försäljningsintäkter, intäkter per gäst och genomsnittlig sittningstid.
Flexibla filter: Jämför data över olika tidsperioder och mellan specifika platser. Filtrera efter center eller exkludera moms – anpassat efter dina behov.
Försäljning i realtid: Följ dina dagliga försäljningssiffror och se hur nära du är dina mål med en tydlig progressbar.
Ett tips är Trivecs partner i Guestrix som tar alla data från kassasystemet och kombinerar det med data från systemet för bordsbokning, personalsystemet e.g.

Kontakta oss!
När du har fyllt i dina uppgifter kommer du att bli kontaktad av en av våra duktiga experter inom kort. Våra experter lyssnar på dina utmaningar och hur våra produkter skulle kunna hjälpa dig till ett smidigt order- och betalflöde i just din restaurang.